Allmänt, Andra trimestern, Holistiskt, Kost & Näring, Tips och trix

Sjukt bra skrivet Underbara Clara!

Var inne och läste på Underbara Claras blogg och hittade detta inlägg om en kemikaliefritt bebisliv. Håller fullständigt med om allt hon skriver och jag själv tänker i dom banorna fullt ut så därför så tänkte dela inlägget här. Bra tips till oss blivande föräldrar men också dom som har småbarn. Det är aldrig försent att ändra på saker i ens vardag som är riktiga kemikaliebomber.

——————————————————–

Jag läste i Läkartidningen att man i navelsträngen hos nyfödda barn har hittat över 280 kemikalier! Det handlar bland annat om ämnen som är hormonstörande (ftalater och bisfenol A) vilka tros ligga bakom tidigare pubertet hos flickor, minskad spermieproduktion hos män och ökande frekvens av missbildningar av könsorganen hos pojkar. Ingen rolig vetskap när man precis fått en spädis att ta hand om. Men när man väntar barn, och kanske framförallt sitt första barn är ju det mesta ett oskrivet blad. Alltså den perfekta tidpunkten att fatta nya kloka beslut! Här kommer några av mina bästa tips för en lite mer kemikaliefri spädbarnstid! Fyll gärna på i kommentarsfältet om ni har fler tips. Och få inte ångest av läsningen – gör något istället. Att förändra en sak är bättre än att inte förändra något. (Och dela gärna inlägget på FB för att fler småbarnsföräldrar ska få kunskapen för att fatta klokare beslut)

– Köp en nappflaska av glas istället för plast. Vi hade en sådan här och den var superbra. Plast som utsätts för värme släpper lättare ifrån sig skadliga partiklar

– Om du värmer mjölkersättningsvatten – gör det i en kastrull på spisen. Använd inte en vattenkokare av plast. Överhuvudtaget undviker jag vattenkokare av plast eftersom plasten blir upphettad av det kokande vattnet och släpper plastpartiklar till vattnet.

– Melamin och annan plast är populärt i barntallrikar och bestick. Men det finns faktiskt plastliknande tallrikar gjorda av majsstärkelse att köpa! Eller så kan man gå på loppis och leta efter en mugg och skål i rostfritt. Garanterat okrossbart!

– Vi köpte en bra natursutten till vår son, gjord av naturgummi. Men när Melker tuggade i sig den så köpte vi aldrig en ny och så fick vi en tummsugare istället. Ganska praktiskt att slippa gå upp och plugga i nappen om nätterna.

– Under graviditet kan man tänka på att äta ekologiskt i större utsträckning. Och så kan man byta schampo, deodorant osv mot ekoalternativ. (I Danmark rekommenderar myndigheterna att gravida gör det – men i Sverige har vi av någon anledning inte kommit så långt). Kanske tråkigt ibland och framförallt lite dyrt att byta ut alla sina produkter mot ekoalternativ om man som mig är superintresserad av smink och använder rätt mycket. Men jag har löst det genom att alltid vara osminkad här hemma, och använda så lite hud och hårprodukter som möjligt när jag inte ska iväg på något särskilt. Då känns det mer ok att ibland använda tex konventionellt hårspray om jag jobbar eller gör en fotografering. Man kan också undvika att färga håret. Jag vet att många frisörer säger att det är helt riskfritt – men jag tar det säkra före det osäkra och undviker det då hårfärg ofta innehåller tungmetaller.

– Många föräldrar (precis som jag själv) passar på att måla om och inreda barnrummet strax innan barnet kommer. Men tänk på att all färg emitterar och för ett barn är det inte att föredra att ligga i ett helt nymålat rum. Kan man är det smart att välja färg som godkänts av astma och allergiförbundet och låta rummet som målats stå obebott några veckor eller månader innan bebisen flyttar in.

– Bebisar behöver förstås inte schamponeras eller tvålas in särskilt mycket. Inte ens min son som föddes med en golvmopp av hår har fått håret schamponerat mer än kanske tio gånger sedan han föddes. Hårbotten reglerar fetthalten själv om vi vuxna inte är där och mixtrar. Varmt vatten löser fett och smuts . Kroppen kan med fördel smörjas in med rapsolja efter badt (funkar bättre än att sätta oljan direkt i vattnet). Man måste inte ha en babyolja full av mineraloljor.

– Undvik parfymerade engångs-tvättlappar som kan vara irriterande på små barns hud. Sy egna av gamla frottehanddukar eller köp tvättlappar av ekologiskt tyg. Orkar du inte hålla på med dem hela tiden kan det vara smart att använda tygtvättlapparna hemma och engångstvättlapparna när man tex är ute på stan.

– Har du mest ärvda bebiskläder som är lite urtvättade och tråkiga? GRATTIS! Ju fler gånger ett plagg tvättats desto mer giftrester från tillverkningen har hunnit tvättas ut. Vill man absolut ha nya fina kläder kan man ju ha dem som ytterplagg. Dvs en långärmad, vältvättad gammal body och strumpbyxor underst och så kanske en ny fin förklädesklänning utanpå som man har tvättat några gånger. Dvs – inte massa nya saker direkt mot huden.

– Flera forskare rekommenderar att barn under tre år inte ska äta konventionellt odlad frukt utan bara ekologisk pgav de stora giftresterna i frukten. Med lite planering så kan man nästan alltid ha ekofrukt hemma. Köp mycket av den ekologiska frukt som affären just då råkar ha. Ibland är det bananer och äpplen, ibland är det apelsiner och vindruvor. Bananer går utmärkt att frysa skalade. Ta fram och mosa med en gaffel och du har glass!

-Undvik gamla ärvda plastleksaker. Det känds tråkigt att Bertil inte kunnat ärva mina fina dockor jag hade som liten. Men om dockorna är en av anledningarna till att mitt blod innehåller gifter är det väl dumt att överföra det till bebisen också? Och pass på – små bebisar vill gärna suga på saker. Undvik att ge dem vanliga leksaker, erbjud istället tex en bitring av naturgummi.

Bra webbshops för ett mer kemikaliefri spädbarnstid är bland annat Babyrino,MinimundusMedveten MiniEkokul och Lapland Eco store

——————————————————–

Alla dessa bra eko reko webshoppar har jag redan varit inne och spanat på. Beställde Skorpans första napp från Natursutten från Lapland Eco Store t.ex.

Vi kommer i den mån det går undvika allt som har med kemikalier kring Skorpan. Det gör vi redan då vi lever ett sånt liv. Klart man inte ska bli frenetisk. Jag menar är man på en offentlig toalett får man ju en kemikaliebomb till handtvål och självfallet använder jag den om jag inte råkade ha med min lilla egna tvål. Men innanför våran dörr kommer inte kemikalier om vi får bestämma. Det är inget kontisgt eller så som vi behöver tänka om utan det är bara så. Är man en ekologisk hudvårdsterapeut skolad av Lena Losciale, då vet man att kemikalierna inte är ett alternativ om man inte vill skada sig själv. Nu var jag hård men så är fallet. Vi måste börja tänka på våra kroppar och miljö. Men jag ska inte börja skriva om det här nu. Tillbaka till små bebisar och kemikalier och hur vi tänker med Skorpan.

Tygblöjor, miljövänligt, skonsamt för plånboken och framförallt bebisrumpan.

– Engångstvättlappar går helt och hållet bort. Varför skulle jag vilja torka mitt barns rumpa eller ansikte med något jag aldrig skulle röra vid själv? Nej tack! Vad är det för fel på tygtvättlappar, vatten och lite vegetabilisk olja?

– Inga plastleksaker som innehåller skit som BPA och annat skrot.

– Eko kläder och begagnade kläder. Men självklart kommer det säkert komma en present eller två som är nya och inte eko. Men så långt det går!!

– Rågumminappar, bitringar och nappflaskors nappen osv. Inga andra konstigheter. Har ni inte sett hur söta bebisar är i sådana nappar? 

– Ekomat hela vägen till Skorpan. Jag äter ju det jag kan eko när vi väljer själva för att inte få i mig så mycket kemikalier och sen för att få i mig mycket näring. Så det kommer jag fortsätta med när jag ska amma. Och sen när det blir dags för barnmat blir det eko och samma sak o Skorpan ska dricka välling blir det ekovälling. har sett att det finns färsk ekovälling i mataffären. Alltså inget pulverskit.

Sen finns det mycket mer men detta är övergripande hur vi tänker. Hur tänker/tänkte ni kring era små bebisar och kemikalier?

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s