Allmänt, Andra trimestern, Holistiskt, Tips och trix

Att föda på kvinnans villkor

20140612-210450-75890734.jpg

Jag älskar att läsa böcker som handlar om graviditeten, kost och förberedelser kring kommande förlossning. Min kära svärmor har lånat ut lite böcker till mig. Tack Janna!

Denna bok här ovan är min läsning just nu. Så intressant!! Har inte kommit så jättelång ännu men det jag läst hittills är chockerande och intressant. Det handlar i början om Signe Janssons väg till barnmorska. Allt började 1956 för henne då hon beslutade sig om att bli barnmorska. Helt sjukt hur det såg ut att föda på den tiden. kvinnan hade ingen makt över sin egen kropp. Det fanns inga förberedande kurser för föräldrar kring förlossning. Man sövdes direkt efter att ungen kommit ut. Man fick ingen kontakt med barnet som vi idag får genom att få barnet placerat på bröstet. Det till och med var så att dom satte upp ett skynke över midjan så att du inte såg vad som hände på din nedre del. Du fick inte heller röra där. Det var läkaren och barnmorskornas plats inte din. Försökte du lyfta upp dig själv eller röra dig från förlossningssängen blev du direkt nedtryckt. Hallå?! Det är ju din egna kropp. Har blivit lätt upprörd flera gånger över att läsa detta. Är så tacksam för hur det ser ut idag och vilka val vi har inför hur vi vill ha vår förlossning. All information som går att söka. All hjälp att få.

Väl värd att läsa även fast den är från 1988. Ser fram emot resten av boken där man går in på sexualitet, psykosomatik, förlossningens olika stadier, alternativa förlossningsställningar, mannens roll, nyfödda barns instinkt att söka bröstet m.m.

Finns att låna på Stockholms Stadsbibliotek här.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s