Allmänt, Tips och trix, Tredje trimestern

BM Besök och amningsföreläsning

20140901-132130-48090493.jpg
Tagen i farten på väg hemifrån till BM

Igår var en ledig dag från jobb men jag lyckades fylla den med saker att göra ändå. Första halvan stod det slappa på schemat medan andra halvan bestod av barnmorskebesök följt av amningsföreläsning. Besöket hos Diane vår barnmorska gick toppen. Var väldigt nervös innan då det var första besöket som jag gjorde själv. Sist jag gjorde ett besök själv till något som har med graviditet att göra fick jag det dåliga beskedet att den graviditeten hade avstannat. Så gamla minnen och jobbiga tankar spökade i huvudet. Jag kunde dock lugna mig själv innan då denna lilla skrutt i magen är en aktiv filur och att allting faktiskt är bra i denna graviditet. Men ni förstår att jag kanske var liiiite nervös i alla fall.

Jag fick informationsblad om tester man blir erbjuden av att göra på ens lilla efter förlossningen på BB. PKU-test (som är ett blodprov som dom tar i handen på bebisen och sen kan se om den har någon av dom 24 väldigt ovanliga sjukdomar som är livshotande) och ett vanligt hörseltest. Så det är dags att läsa på om dom samt K-vitaminsprutan som vi fick vid förra föreläsningen hos MVC som handlade om förlossningen.

Nu till hur graviditeten har utvecklats:

 • Mitt blodtryck: 115/60
 • SF mått: 29cm, är nu tillbaka mitt på kurvan igen
 • Viktippgång sen inskrivning: 9-10kg
 • Blodsockervärde: 4,3
 • HB-värden (järnvärde): Behöver inte ta fler järnvärden för ens innan förlossning då dom kommer ta och kolla mina järndepåer.
 • Bebis hjärtljud: Denna gång kunde hon hitta Skorpans hjärtljud och det lät jättebra, rytmiskt och fint.
 • Bebis placering i livmodern: Huvudet nedåt!! Men ruckbart vilket det är några veckor till.

 

Känner mig väldigt nöjd med besöket. Bra resultat! Mest glad över att Skorpan har hittat neråt med huvudet. Det bådar gott inför förlossningen och mitt mål att föda med hjälp av Hypnobirthing-metoden. Så jag hoppas Skorpan stannar i denna optimala position hela vägen nu.

Efter besöket gick jag hem till min mormor som bor i närheten av Allvis MVC. Åt lite mellanmål och snacka lite om allt möjligt. Alltid trevligt att hänga hos henne! Sen var det direkt tillbaka till Allvis för amningsföreläsning i 1 1/2 timma. Väldigt givande föreläsning då jag verkligen kände att jag inte hade koll på amning överhuvudtaget. Jag har ju hört det ena och det andra men oftast är det ju som alltid negativa saker som att det är smärtsamt i början, härda ut och om svamp osv. Men nu har jag fått en mängd med information gällande amning. Har till och med fått hålla i en Waldorfdocka och låtsas amma på rätt sätt. Väldigt smart drag att få testa position, grepp och hur man helt enkelt ska göra. För det är en teknik och man kommer behöva öva upp sig. Hon berättade att det kommer ta tid innan man känner sig bekväm och avslappnad. Men så länge man kan tekniken och gör rätt så flyter det andra på av sig självt.

Vi gick bland annat igenom följande:

 • Mjölkstockning: Mjölkstockning är något dom allra flesta går igenom under sin amningsperiod. Symptomen är likadana som när mjölken rinner till tredje dagen efter förlossningen. Brösten svullnar upp, du får feber och det ömmar att amma. Det man ska tänka på är att feber är helt ofarligt så länge den inte stiger över 40 grader. Idag rekommenderar man efter att ha gjort studier, att man bör undvika att ta Alvedon mot febern. Det du bör göra när du har mjölkstockning är att vara sängliggandes, drick mycket vätska, ät mat och amma så ofta du kan. När man får mjölkstockning så uppträder oftast små röda prickar på bröstet och dessa prickar skall nudda bebisens haka för att ”lindra” mjölkstockningen. Dom uppträder oftast på övre delen av bröstet och då får man placera barnet så att det ligger över axeln med hakan mot prickarna. Det gäller att du då ligger ner i sängen och att du bullar upp med kuddar så att barnets ben och armar inte ligger och fladdrar (för då tänker barnet på att röra sig istället för att amma). Att få mjölkstockning en två gånger är helt ofarligt men får du det tre eller fler gånger än så ska man gärna kontakta sin barnmorska eller vårdcentral för att få hjälp med amningen. Man kan köpa på Apoteket något so heter SP3-flingor som är något preparerat gryn. Man skall då äta dessa som man äter havregryn t.ex. som gröt. Detta lindrar inte en mjölkstockning en det kan förhindra att fler kommer.
 • Amningspositioner och grepp: Man kan amma i alla positioner!! Det viktigaste är att barnet får rätt grepp om bröstet. Man ska lägga till barnet med den motsatta armen till det motsatta bröstet (något som jag trodde man gjorde tvärtom). Detta för att du ska rätta barnet efter ditt bröst och inte ditt bröst efter barnet. För får barnet fel grepp om bröstet så uppstår gärna skavsår vilket ger obehag osv. När barnet har hittat rätt grepp om bröstet kan man lägga andra armen som ett stöd under. Använder man amningskudde lägger man till den efter att barnet har fått rätt grepp om bröstet. Får barnet för ytligt grepp (ett vanligt fel som leder till smärta vid amning) om bröstet måste man direkt rätta till. Det gör man med att släppa på vakuumet med ett finger i mungipan på barnet och sen gör man om hela första processen med att föra barnet till bröstet och den får ta ett nytt grepp.
 • Dom första timmarna: Det är  otroligt viktigt att få till så att barnet ammar dom första timmarna. Lyckas man med det kommer amningen att underlättas. Om man föder naturligt utan någon bedövning som gör att barnet bedövas kommer bebisen efter att den placerats på mammans bröst leta reda på bröstet helt självt. Man ska gärna iaktta detta moment (otroligt vackert, naturligt och underbart) och låta barnet hitta bröstet självt. Barnet kommer att hasa sig, picka sig fram och böka. Pickandet gör det för att få bröstvårtan att bli styv för att lättare hitta det och få ett bra grepp. Det kan ta upp till en timma innan den hittar bröstet och du kan börja amma (vilket du kommer göra i ca. 1 timma). Bebisens storlek är inte större än din lillfinger nagel men det tar tid att få ut råmjölken. Efter denna stund kommer barnet sova och det får den göra så länge den behöver, man behöver inte stressa sig för att väcka och amma barnet efter första matningen efter förlossningen.
 • Pumpning: Om man nu ska pumpa så är det mest optimalt att pumpa samtidigt som man ammar på andra bröstet. Detta ger bäst flöde och tillgång till mjölk.
 • Amningslag: Tydligen finns det en lag om att du har rätt att amma ditt barn på jobbet. Du får alltså pausa för att amma när du måste men då gäller det ju att någon kommer med barnet till dig på jobbet. Men denna lag innefattar också att du får pumpa mjölk på arbetstid. Jag hade ingen aning om detta men det är ju jättebra om man nu måste tillbaka till jobbet tidigare men vill ge barnet bröstmjölk.
 • Socialstyrelsens rekommendationer: Dom rekommenderar att man helammar minst 6 månader och delammar upp tills att barnet är 2 år.  
 • Bröstvård: Den bästa ”salvan” är bröstmjölken. Den är antiseptisk och vårdar brösten på bästa sätt.
 • Hygien: handhygienen är A & O. Tvätta händerna innan amning, pilla inte på en massa andra saker när du ammar utan var helt närvarande med barnet och tvätta sedan händerna efteråt. Det är tydligen vanligt att barnet kan få infektioner och sjukdomar om detta inte sköts. Man kan kolla blöjan efter man ammat, pilla på telefonen efter man ammat, äta efter man ammat osv. Hygien är viktigt! Sen ska man inte pilla bebisen på kinden när man ammar och det gäller både en själv och andra. Det förvirrar barnet och den kommer att tro att det är ett nytt bröst som pickar på kinden och den kommer släppa taget om det riktiga bröstet. Låt Barnet få amma i lugn och ro.
 • Partners roll: Det är jättebra att partnern är informerad och påläst om allt som rör amning så att partnern kan vara ett bra stöd i processen.

 

Detta och en mycket mer gick vi igenom. Hon rekommenderade två böcker om man vill läsa om amning som heter Amningsboken och Amning i vardagen. Två bra böcker som riktar sig både till barnmorskor och föräldrar. Sedan finns det en förening som heter Amningshjälpen där man kan bli medlem och få hem en tidning om amning och dyl. Där finns det även personer som kan hjälpa en med amning om man behöver det vilket är väldigt smart. Det finns ju hjälp på sjukhusen men det är oftast till första tiden med amningen. Ska man amma länge så vill man ju fortfarande kunna få hjälp om problem uppstår.

Har ni några amningstips som ni vill dela med er av? 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s