Allmänt, Bebissaker, Holistiskt, Tips och trix, Tredje trimestern

Första tiden med spädbarn

20140917-142748-52068819.jpg

I måndags var det dags för den tredje föräldrakursen hos Allvis. Jag var först på plats vilket gjorde att jag tog mig friheten att ta några bilder på hur det ser ut inne hos Allvis på deras BVC där vi går på kursen. Det är mysigt och härlig stämning i väggarna. Lekhörna för små barn med träleksaker. På något sätt känns träleksaker mer ”äkta” än plastleksaker. Förstår ni hur jag tänker? Dom har även en bokhylla fylld med böcker som man kan låna hem om man vill. Vilket jag faktiskt har gjort några gånger. Böcker som handlar om naturlig och holistisk graviditet t.ex. Allvis finns vid Rosenlunds sjukhus på söder och är både en antroposofisk MVC och BVC.

Vi var tre par denna gång och det börjar kännas mer avslappnat nu när man träffat dom två gånger innan. Kul är det att ett av paren har exakt samma BF som vi den 6 november dock är det deras andra barn men första gemensamma. Det andra paret ska också ha i november men i slutet.

20140917-142747-52067812.jpg

Bilder tagna från Pinterest.

Denna gång handlade kursen om vad ett spädbarn behöver. Hur spädbarnstiden ser ut osv. Det blev stort fokus på kommunikation mellan förälder och barn, dom tre sakerna som ett spädbarn behöver för att överleva, trygghet, plötslig spädbarnsdöd, närhet, tips, känslor, hur vi människor fungerar, varför tygblöjor? och mycket mera.

Känns som om vi fick en mängd bra tips på hur det ser ut och hur vi ska agera. En sak som var helt ny för mig var att man dom första 6 veckorna av barnets liv bör man bära barnet i armarna och inte i bärsjal/vagn. Det är för att barnets hjärna fortfarande håller på att utvecklas och behöver den trygga och naturliga ‘veggelivagg’-effekten som endast nås när man bär dom i armarna. Detta är som vår barnmorska sa ur ett biologiskt synsätt. Sen är det ju upp till var och en hur man väljer att göra som med allt. Men klart värt att änka på. Bra när man dessutom är två föräldrar som kan avlösa varandra i ‘vaggelivaggandet’ i början.

Vår största uppgift som föräldrar är att se till att barnet är nöjd. Något som låter enkelt men kan komma att vara svårt och utmanande stundtals. Därför är det viktigt att vi alla tre lär känna varandra som en familj i börja. Lära oss Skorpans signaler och Skorpan får lära sig att vi ser hen genom att svara upp på signalerna.

En annan sak som var bra att bli påmind om är att dom inte kan uttrycka sig vad som är ‘fel’. En nyfödd känner så mycket saker, så många nya intryck, nya höga ljud, röste m.m Tänk er själva att har varit omslutna i en varm, trygg, mörk miljö och sedan komma ut i denna värld med alla nya intryck. Det skulle inte vara så himla lätt, speciellt när man inte kan språket. Som att komma till ett nytt land och inte kunna göra sig förstådd.

Vi kommer att behöva gå igenom behovslistan med amma, närhet, byta blöja m.m. flera gånger om tills den helt plötsligt känner att något av det på listan känns bra. Som förälder kan man då lätt bli frustrerad och tänka men varför vill du helt plötsligt ha detta nu och varför vill de inte ha det någon av dom andra 32 gångerna du erbjöd t.ex. bröstet? Bra att komma ihåg att barnet inte kan veta vad den är i behov av den vet bara att det inte känns bra till det helt plötsligt känns bra.

W2A1957-e1409566810389-300x222

Vi fick ett boktips kring lyhört föräldraskap och det är denna bok:

Trygga barn & trygga föräldrar av Cecilia Moen. Tyvärr har den boken slutats att publicera då denna kvinna inte lever idag men det går att få tag på här. Om det är en bok man ska läsa och föräldraskap så är det tydligen denna.

Någon som läst? Vad tyckte ni?

Såhär står det om boken på hemsidan:

Att bemöta barnet lyhört innebär att ge det mat när det är hungrigt, erbjuda vila i trygghet när det är trött och att hålla det rent. Men det handlar också om att låta barnet utforska – att röra sig fritt, få klättra och kanske även få lite skrubbsår och blåmärken ibland. Att bejaka nyfikenheten och kunna ta vara på sig själv är värdefulla egenskaper både i skolan och vuxenlivet. 

Cecilia Moen utgår ifrån anknytningsteorin och gör en personlig tolkning av den när hon beskriver barns behov av omvårdnad, utforskande och självbestämmande. Hon ersätter det akademiska språket med tydliga bilder och förklaringar som man som småbarnsförälder kan känna igen sig i. Hon sätter svenska småbarnsfamiljers vardag och livspussel i perspektiv till människans evolution. Boken handlar inte om en speciell sorts föräldraskap, den är bjuder in alla utan att vara utslätad. För viktigare än att göra vissa saker på ett visst sätt är att föräldrar och barn trivs ihop och njuter av varandras sällskap. 

Förordet är skrivet av Marit Olanders, frilansskribent och redaktör för Amningsnytt.

En bok jag känner att vi borde införskaffa. Hur tänker/tänkte ni inför föräldraskapet innan barnets ankomst? Jag har så många olika tankar på hur jag vill vara som förälder. Hur jag ser oss som familj. Hur vi kommer välja att göra saker osv. Det är nog det som tar störst tid i mina tankebanor just nu. Det är så sjukt spännande.

Nästa gång är det dags för sista föräldrautbildningen och det handlar om den nya relationen som bildas när man blir familj. Det kommer en psykolog hålla i. Mer om det skrivs då.

Annonser
Standard

One thought on “Första tiden med spädbarn

  1. Pingback: HELHET » En tur till biblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s