Allmänt, Tredje trimestern

Gravid vecka 40

Barnet

I genomsnitt väger ett foster i den här veckan ungefär 3,6 kilo och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket.

Moderkakan väger runt ett halvt kilo. Den kommer fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.

Mamma

Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Men för många kan det dröja ännu någon vecka innan förlossningen sätter igång.

Många kvinnor känner sig uppgivna och trötta på graviditeten när den är fullgången. Man vill bara att barnet ska komma ut. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor + 0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater före förlossningen så kommer du att orka bättre.

En del funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Men förlossningen kan inte tvingas igång, och det är bäst att barnet får komma när det är klart.

Pappa/partner

Försök leva som vanligt och undvik att göra dagarna till en väntan på förlossningen. Planera att göra något varje dag med din partner. Passa du också på att förbereda det praktiska inför förlossningen och unna dig även att vila om du har möjlighet.

Vecka40_foster_51cm

Fostrets vikt och längd kan variera mycket de sista veckorna.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s