13-18 månader, Allmänt, Kärlek

Last month of the year

IMG_6940.JPGHär kommer en sumering av den sista månaden som bara flög förbi i ett nafs. Kan ha att göra med att jag nu börjat jobba fem dagar i veckan.. Måste vara det och allt annat firande som skett denna månad. Men oj vilken härlig familjemånad ändå. Trots lite stress, hysteri och tidiga jobbmorgonar så älskar jag hur detta år slutade.

Elis bara växer och växer. Klyschigt ja, men ack så sant. Numera är han 82 cm lång och väger 10,8kg. Har klädstorlek 86 och har fortfarande inga vinterkängor då han inte går ännu. Men vi inser att det nu snart är nära då han går längs med saker. Helst går han med vårt vardagsrumsbord som det är hjul på även fast vi införskaffat en gå-vagn.

Han har fått sin första vaccinationsspruta (den vanliga man får vid 3 månaders ålder) 13 månader gammal. Känns bra att vi ofrivilligt väntat så länge. Planen var att vänta till han var 6 månader men många förkylningar, öroninflammtioner och allmänt inte redo för vaccinationen blev det alltid uppskjutet tills denna månad. Som en riktig tuffing tog han det hela med en klackspark. Blev mest förbannad på BVC-sköterskan och skällde ut henne utan dess nåde men blev lätt charmerad av dom vackra såpbubblorna hon blåste.

Han vet vad han vill och är inte rädd för att strida för det. Ibland lite för stark för sitt eget bästa, speciellt när han blir arg. Men det kan inte vara lätt att vara så liten, vilja så mycket och inte alltid få/klara av allt som man vill. Det märks att han lär sig nya ord hela tiden och det måste allt röra till det lite i huvudet på honom. Jag tror att det kan skapa en massa frustration inom honom. Kanske en ny utvecklingsfas på intåg?

 

Vet i alla fall att han håller på att ploppa en ny tand/tänder.. För det bits en hel del här hemma och allt ska gnagas på. jag är glad att tuttarna blir relativt skonade. För ammar det gör vi fortfarande även fast jag stundtals vill sluta, speciellt på natten. Men varken han eller jag är riktigt redo. Vi kör på att amma på hans efterfrågan. Många undrar om det finns någon mjölk kvar? Borde det inte ha sinat? Borde jag inte sluta? Mjölk finns det gott om och sluta amma gör vi när det känns rätt. Jag tycker att det är ett så himla bra sätt att återförenas när jag varit borta på jobb, att båda får tanka närhet av varandra. Att kunna erbjuda den tryggheten, närheten och lugnet när hans humör sviktar och ett utbrott är på ingång är likaså värdefullt. Och när han är sjuk och inte vill äta/dricka vatten så är ju amningen guld värd! Ja det finns flest fördelar då den ända nackdelen jag kan komma på såhär nu är nätterna.. Så vi kör på tillsvidare med amningen helt enkelt.

Jag har gått till en näringsterapeut som heter Sanna, ni hittar henne här. Kändes otroligt skönt att först och främst veta att inget är akut knas med min hälsa. Visst jag har gått ner massor i vikt men verkar stanna där jag är nu vilket känns bra. BMI ser bra ut och jag klarar gränsen precis vilket känns bra. Och som jag redan visste behöver jag äta bättre. Jag äter mycket men det jag äter MÅSTE vara näringstätt, bra fetter och mycket grönt. Fått kommentarer som att jag redan äter så bra men fakta är att jag har slarvat rätt bra pga småbarnslivet. Så ett möte hos henne fick mig att ladda om batterierna (är väldigt trött och orkeslös periodvis) och ta tag i kosten. Ska äta kosttillskott en period för att fylla på extra i förråden med bland annat magnesium, zink, b-vitaminer och omega 3. Citronvatten på morognkvisten, stadig frukost, hälsosamma mellanmål på förmiddag och eftermiddag.. ja ni förstår säkert. Och jag tycker ju att det är kul att hålla på och fixa i köket. Nya mottot 80/20. 80% hälsosamt och 20% mindre hälsosamt.

Jobbet jag jobbar med känns bra. Tiderna är ju som sagt det bästa för tillfället. Börjar sju på morgonen och slutar två på eftermiddagen. Jag har liksom hela eftermiddagen att snart plugga, gosa men Elis, fixa i köket m.m. Jag kom in på dom två kurserna som jag sökt på Komvux. Inte så otippat men ibland är det ju högt tryck och det fanns inte så många distansplatser. Så den 14 januari börjar jag plugga Matte 2b samt Naturkunskap 2 på distans. Tänk att resan till att bli barnmorska påbörjas så snart.

Hur går det för Elis och Kalle nu när jag jobbar? Det är en fråga som dyker upp. Det går ju alldeles utomordentligt ska ni veta och det visste jag att det skulle bli. Dom har sina rutiner, Elis sover middag som vanligt utan problem, äter som en häst och lär sig nya saker av pappa hela tiden. Jäklar vad fina dom är tillsammans. Deras band har bara vuxit ännu mera och han har fått titeln mamma av Elis. Lillgull kallar alla han älskar för mamma. Och pussgalen har han blivit sen vi gjort bytet av föräldraledigheten. Kanske inte just därför men jäklar var han visar ömhet vår lilla skatt. Går liksom inte att neka när han tar tag i ens kinder och pussar en på munnen.

IMG_6840-0.jpg

 

Min skatt i sin nya fina fåtölj, läsandes en av böckerna han fick av mig!

Min stora älskling har fyllt 40 år. Kan inte tro det men det är sant. Såklart firade vi honom på det sätt han ville, lågmält men stort. Bara jag, Elis och hans mor. Frukost på sängen, många paket och en afternoon tea på Svenskt Tenn. Fåtöljen som synes på bilden ovan var ett hemligt äventyr att få hem kvällen innan den stora dagen. Allt som kunde gå fel gick fel men jag är sjukt glad att vi lyckades avsluta uppdraget jag och min far. Men den present jag var mest nöjd med att ge Kalle var en bok jag själv knåpat ihop hos Önskefoto. Jäklar vad jag hade lagt ner tid och engagemang på den. En bok om vårt första år tillsammans. Det året det bara var jag och Kalle mot världen. Bilder med tillhörande text inbundna i ett grått linne utanpå. Så jäkla nöjd!

Julafton Som kom dagen efter den stora dagen hade vi styrt hem till oss för att få lugn och ro. Mina föräldrar, min bror och Kalles mamma kom till oss på julaftons-knytis. Elis var i himmelen av att ha många av sina favoriter på ett och samma ställe. Jag och Kalle kunde verkligen släppa Elis och bara vara för ett tag. Elis var nämligen fastklistrad på sin morbror/gudfar hela julafton. Paketen blev uppskattade av liten och favoriterna var den blå gitarren från mormor, fågelboken (150 olika fågelsorter med tillhörande ljud) från farfar och han alldeles egna Kleen Kanteen från oss.

IMG_6880.JPG

 

Annonser
Standard

2 thoughts on “Last month of the year

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s