13-18 månader, Allmänt, Elis

Sweet 16 months

Idag den 16 mars blev denna goa ”lilla” guldklimpen 16 månader gammal. Och vad passar inte bättre än att slänga in en liten uppdatering på Elis fronten?  

 

Först och främst måste jag säga att han har blivit så otroligt gosig. Han verkligen utrycker kärlek med massa pussar, goa kramar och kan till och med slå sig ner hos en för en minut eller två för att bara vara. 

Elis älskar att leka. Favoritleksakerna är först och främst bilarna eller som han säger brum brum, sen kommer pussel i alla dess former, att läsa böcker och senaste hitten att bygga med klossar. Förr var det bara att riva det vi vuxna staplade men nu mera bygger han upp själv och självkänslan den är då på topp.

  Biblioteket har ett bra pusselförråd han kan leka med där.

Elis börjar intressera sig sakta för att gå. Vi ser stora framsteg jämfört med för en månad sen. Han sitter väldigt mycket på huk och ibland testar han att resa sig upp utan stöd. Dock verkar han tycka att det är lite läskigt.. När vi sätter ner honom på golvet så står han gärna upp samt vill att vi ska hålla hans händer och gå med honom. Fort går det dessutom. Idag när hans gammelmormor var över på besök tog vi en promenad till mataffären. På vägen tillbaka prövade vi att hålla handen och ta några steg. Det blev dock mer än ett par steg, snarare 15m utan paus. STORT!!

Han har fått tre nya tänder, två övre kindtänder och en nedre kindtand. Så totalt har han 9 st tänder den lille bitaren. Ja för bits är vad han gör när känslorna svämmar över. Precis som mig när jag var liten. Man skulle lätt kunna tro att han gör det när han blir arg/frustrerad men nej. När älsklingen blir sådär superdupermegaglad så får man se upp för rätt var set är kommer det där bettet. Vad gör man för att hjälpa till att utrycka känslorna på andra sätt? Någon som har ett barn som bits? 

 Elis har ett nytt trick för sig och det är att krypa i alla typer av lådor och boxar.  Som här i ”sin” kökslåda.

Han snackar på och fortsätter att vara grym på att kommunicera. Även andra som inte är med honom 24/7 har lätt att förstå vad han menar. Tydlig är vad han är och alltid har varit. Han har börjat med lite smått med ekoljud vilket är så kul. Rätt var det är så upprepar han ett ord man sagt. Tecken snappar han upp rätt bra men använder själv mest tecknet för bada samtidigt som han nu säger bada. 

Han älskar att bada. Väldigt svårt att säga nej när han med sina magiska ögon tittar på mig och säger mamma bada och för tecknet. När han väl ska bada och vi frågar om han vill bada ljublar han och skriker ja bada och kryper det fortaste han kan in till badrummet. 

Pottan används idag nästan inget alls. I samband med sjukligheter så kolm vi av oss och Elis började rata den. Vi prövar ibland men han hoppar av snabbt och leker med den istället. Toaletten är ett mer vinnande koncept. När vi väl sätter honom där så försöker han göra sina behov ibland med vinst. Han har börjat med en grimars när vi försöker peppa honom till att försöka bajsa. Han liksom rynkar hela ansiktet och gör ett ”försökabajsastön”. 

Vad mer kan tänkas berättas om vad som hönder i Elis utveckling? 

Vi ammar på fritt fortfarande. Vissa dagar mer än andra. Jag märker nu när kindtänderna är ute att han inte behöver amma lika ofta. Så hur många tillfällen blir det då? Om vi ska ta idag t.ex. Jag gick upp 05.30 och då ammade jag innan uppgång, nästa tillfälle blev när vi sågs hemma igen kl. 14.50, sen blev det vid 15.40 då lilleman slog i pannan i golvet när han kröp, sen blev det lång gosig stund när vi badade innan läggning och sen när han somnade i selen en kortis. 

Sen har vi ju nattamningen. Jag skulle väl säga att han kanske ammar på riktigt (jag somnar oftast snabbt så fort han tagit tag) 2 gånger på natten och sen snuttar och bökar han runt mestadels. Alltså bökar runt med tutten. Han ska ”amma” liggandes på mig, snett över mig, åla runt samtidigt.. You name it. Dock ”sover” han genom allt och verkar vara nöjd med nätterna men däremot är jag mindre utvilad vissa nätter. Men som jag ser det är det ju inte långt kvar på denna amningsesa. Jag hoppas väl någonstans att han ska fasa ut det själv under hösten. Men vem vet, när vi är redo så händer det. 

 En peppad Elis som berättar om bilarna och bussarna som väntar där ute. 

 

Annonser
Standard

One thought on “Sweet 16 months

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s